Nyheter

FOI: Våldsbejakande radikal nationalistiska rörelser på nätet

Av: Frida Meinking

Radikala nationalistiska rörelser har en stor närvaro på internet där de öppet rasistiska ideologierna sömlöst tycks glida över i en mer allmänt accepterad högerpopulism. På Forum om Rasism, den 16 maj 2017, presenterade Lisa Kaati, doktor i datavetenskap vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) den kartläggning som FOI har gjort av hatbudskap och våldsbejakande extremism i digitala miljöer, med fokus på våldsbejakande radikal nationalism. 
– Definitionen av våldsbejakande radikal nationalism är ideologier som är baserade på föreställningen att territorium tillhörande en viss ras, etnicitet eller kultur måste förvaras med våld mot andra raser, etniciteter eller kulturer, förklarar Lisa Kaati.

Internationella forum med nationalistisk/neo-nazistisk inriktning:

Stormfront
Sajten grundades av Don Black 1995 och är i dag internets största hatsida. Sidan har omkring 300 000 registrerade användare, att registrera sig behöver man enbart göra föra att skriva inlägg och kommentarer. Under tre månader besökte 3,4 miljoner människor Stormfront, 34 000 av dem med öppna IP-adresser var besökare från Sverige.
I en studie som gjorts i USA har man kunnat koppla mer än 100 mord till medlemmar som har gjort inlägg på Stormfront. Anders Breivik, Richard Poplawski och Wade Michael Page är några av dem som varit aktiva medlemmar på sajten.

The Daily Stormer
The Daily Stormer skapades av Andrew Anglin Exposed och vänder sig till ungdomar. Sajten använder sig av populärkultur och ett rikt bildspråk för att locka till sig yngre läsare.

– The Daily Stormer har ett väldigt aggressivt sätt att sprida propaganda. En grej dem gjorde var att hacka skrivare på skolor så när eleverna kom till skolan hade skrivarna pumpat ut flyers från The Daily Stormer.

Vanguard New Network Forum
Grundades 2000 av Alex Linder som är en nynazist och en förintelseförnekare. Sajten slogan är ”No Jews. Just Rights”.

– Det är en oerhört rasistisk och antisemitisk sida, säger Lisa Kaati.

Radikal nationalistiska sidor i Sverige

Nordfront
Nordfront är Nordiska motståndsrörelsens tidning.

Avpixlat
Sajten kallar sig för en oberoende svensk-vänlig sida för nyheter och opinion. Namnet grundar sig i idén att vanlig media pixlar gärningsmäns ansikten.
Avpixlat grundades 2011, i februari i år hade knappt 12 000 artiklar publicerats på sidan sedan starten. Drygt 2,8 miljoner kommentarer hade gjorts på sajten under samma period och drygt 18 000 unika användarnamn var registrerade på sidan.

Hatsymboler

Scare quotes
Scare quotes innebär att man sätter ord inom citattecken. Användandet av scare quotes är mycket förekommande på Avpixlat såväl som på andra högerextrema sidor och sammanhang. Scare quotes används för att skapa tvivel på ett ord eller en fras eller för att visa en skeptisk eller ironisk ton.

Enligt en studie som Lisa Kaati gjorde användes scare quotes i artiklar bland annat vid användandet av ord så som ensamkommande (393 gånger), rasism (115 gånger), flyktingar (84 gånger) och barn (159 gånger).
– Jag tror att det är väldigt viktigt att uppmärksamma den typen av retorik som smyger sig in. Vi har sett den hos Trump vi ser den på Avpixlat och sen smyger den sig in i en rapport från en myndighet, säger Kaati.
H8 – Står för hate (hat) och används ofta i högerextrema grupper.
Svastikan är fortfarande en populär symbol i dessa grupper
((( ))) – Användandet av tre parentestecken är en markering som används för att markera att en person är jude.
1448 – 14 står för de 14 orden (We must secure the existence of our people and future for white children) 88 står för Heil Hitler. Siffrorna kan både användas ihop men även enskilt.

Vad erbjuder dessa grupper?

– I de här grupperna kan man verkligen skapa sig en egen bubbla där man enbart exponeras för åsikter man håller med om. De erbjuder stark gemenskap, anonymitet så att man vågar uttrycka sig, känslan att vara en del av något större, en enkel världsbild och dikotomt tänkande där världen delas upp i svart och vitt, rätt och fel, vi och dom.

Att bemöta individer i radikaliseringsprocessen
Enligt Lisa Kaati bör personer i radikaliseringsprocessen bemötas med ett icke-dömande förhållningssätt. Att vara dömande kan förstärka känslan av att världen är svart och vit. Istället uppmuntrade hon publiken på Forum om Rasism att lyssna och ställa frågor för att på så sätt uppmuntra till egen reflektion.

Den här artikeln är baserad på anförande från Forum mot Rasism den 16 maj 2017, anordnad av Integrationsforum. Under heldagskonferensen fick deltagarna bland annat ta del av expertanförande från Council of Europe, praktikfall från Botkyrka kommun och personliga erfarenheter från Kimmie Åhlén, tidigare nazist. För information om kommande konferenser och utbildningar besök vår sida för konferenser och utbildningar eller anmäl dig till Integrationsforums nyhetsbrev här nedan.